Krieltjes uit de ‘Slome’

Krieltjes uit de ‘Slome’

Met Bloemkool en Limburgse Braadworst

525 woorden, 3 minuten leestijd

Vandaag staat er weer een heerlijke klassieker op het menu: krielaardappeltjes uit de slowcooker, of zoals ik hem liefkozend noem, de “Slome.” Dit handige keukending is mijn trouwe partner geworden in de strijd tegen ingewikkelde recepten en het elke-dag-weer-wat-nieuws-moeten-koken-syndroom. Het recept voor deze krieltjes kwam ik ooit tegen op Facebook (waar anders?), en sindsdien heb ik het aangepast op basis van wat er toevallig nog in mijn koelkast en kruidenrekje ligt. Het is inmiddels mijn go-to ‘wat heb ik nog in huis’ maaltijd geworden – past perfect bij mijn stijl van koken: creatief met restjes en vooral lui, maar wel met smaak.


Vandaag ga ik voor een heerlijke combinatie: bloemkool en Limburgse braadworst. Want als je dan toch bezig bent, kun je net zo goed uitpakken, toch? Die Limburgse braadworst is echt een topper erbij – vol van smaak en precies dat extra stukje hartigheid dat je nodig hebt op een rustige doordeweekse dag.

Dus, mocht je zin hebben in een eenvoudige, smaakvolle maaltijd en toevallig nog een paar krieltjes in huis hebben, hier is het boodschappenlijstje voor 2 à 3 personen:

Boodschappenlijstje:

  • 500 gram krieltjes (met schil, want eerlijk, wie heeft zin om ze te schillen?)
  • 3 eetlepels koolzaadolie (maar als je van olijfolie houdt, doe vooral je ding)
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden (of gewoon wat je in je kast vindt)
  • 5 teentjes knoflook, uitgeperst (meer kan altijd, minder mag)
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Bloemkool (genoeg voor 2 à 3 personen)
  • 3 Limburgse braadworsten (ja, van die smaakvolle, pittige worsten!)

Bereiding krieltjes:

  • Was de krieltjes en dep ze droog (ja, ik weet het, die stap is saai, maar noodzakelijk).
  • Gooi ze in de slowcooker. Gewoon hoppa, erin.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en roer alles even door, met een gezicht, alsof je een chef-kok bent.
  • Zet de slowcooker 4 uur op ‘high’ en daarna 1 uur op ‘low’. Kies je voor krieltjes met schil (natuurlijk doe je dat), dan mogen ze 4 uur op ‘high’ en nog eens 2 tot 2,5 uur op ‘low’. Nu hoef je alleen nog maar te wachten.

Ondertussen:

Kook de bloemkool zoals je dat lekker vindt (bijtgaar is altijd een goede keuze).
Bak de Limburgse braadworsten rustig bruin in de pan, ik doe dat met ongezouten roomboter. Je wilt ze krokant van buiten en sappig van binnen. Niets zo teleurstellend als een droge worst, toch?
Het mooie van deze maaltijd is dat de ‘Slome’ voor de krieltjes zorgt, terwijl jij de bloemkool en de worsten op je gemak kunt klaarmaken. Het resultaat? Een heerlijke, makkelijke maaltijd die toch net even anders is. En je keuken blijft netjes – altijd een bonus.

ip van de dag: Strooi wat geraspte kaas over de bloemkool voor dat extra beetje comfort. En als de krieltjes klaar zijn, neem dan even een moment om je ‘Slome’ te bedanken. Zonder hem zouden die aardappeltjes gewoon in een pan liggen te klungelen en zou je keuken er stukken minder opgeruimd uitzien.

Dus, met een bord vol smaakvolle krieltjes, zachte bloemkool en een perfect gebakken Limburgse braadworst, kun je voldaan achteroverleunen en denken: “Ja, dit was een goede maaltijd.”

Eet smakelijk!