Longe-Côte

Longe-côte of aquatisch wandelen is een vrij nieuwe sport die oorspronkelijk werd beoefend in het noorden van Frankrijk (Duinkerken, Bray-Dunes ), op zandstranden, bestaande uit wandelen in zee/oceaan met het water tot aan het middenrif soms met als hulpmiddel peddels of speciaal ontworpen handschoenen.

Vanaf ongeveer 2010 is het concept verspreid en Longe-Côte clubs werden opgericht in de regio PACA (Var, Alpes-Maritimes), Normandië (Calvados, Manche) Bretagne (Ille-et-Vilaine) alle kustlijnen van Frankrijk met zelfs locaties in het buitenland waren het gevolg.

De discipline werd in 2005 ontwikkeld door Thomas Wallyn, coach van een roeiclub in Duinkerke. Hij bedacht deze activiteit als een trainingsaanvulling voor roeiers.

Na twee jaar van uitwerken en verniewen werd de discipline verder verspreid in de regio Duinkerke door de nieuw opgerichte vereniging "Opal Longe-Côte". Tegenwoordig zie je Longeurs, zoals de beoefenaars genoemd worden, in heel veel (bad)plaatsen langs de Atlantische- en Middelandse-zee kust. Ook in Nederland kun je op sommige plekken terecht voor een sessie Longe-Côte en noemen ze het of Côte-lijnen of Seawalk-paddle. Het valt mij op dat in Nederland veelal met een peddel (als met kanoën) gewerkt wordt. Maar zonder kan zeker ook en is als beginner aan te raden.

Ook ik ben er mee in aanraking gekomen en moet zeggen, je moet het een keer gedaan hebben om het plezier en de gein van de sport in te zien. Mocht je op je vakantie in Frankrijk (en in mindere mate Italië en Spanje) de gelegenheid hebben eens een training mee te doen. Zeker doen. Een surfpak, schoenen en handschoenen zijn altijd wel aanwezig en te huren tegen een klein bedrag (gemiddeld 4 euro). Gewoon doen. Ondertussen plaats ik af en toe een verslagje van een training om jou warm te houden voor deze sport.

  • 31 januari 2018

    Na het persoonlijk succes van afgelopen zondag (zie eerder bericht) dacht ik bij mijzelf; 'Ach, waarom vanavond niet nog en keer de oceaan trotseren?' Dat vanvond was gisteravond (woensdag). Een he...

  • 4 februari 2018

    Vanmorgen met 18 longeurs bij Adapt'form weer de golven getrotseerd tijdens de Longe-Côte training onder leiding van Alexandre Bouchet en Claire Guilbaud. Mijn derde keer dat ik in een surfpak, tot...

  • 28 januari 2018

    Een kleine 10 dagen geleden was ik al dol enthousiast dat ik verleden week zondag een uurtje in de oceaan ging rennen. Nou, verleden week kwam het er niet van door een zeer lange autorit de dag erv...

Ik maak gebruik van cookies zodat ik jou een optimale website kan leveren. Verder lezen!