Pastasalade

1 september 2017

De zomer loopt ten einde maar hier in de Franse Vendée, aan de Atlantische Oceaan blijft het nog wel even door zomeren en maak ik, rond deze tijd van het jaar nog wel eens snel een koude Pastasalade klaar. Lekker, gezond en makkelijk te bereiden. Geschikt voor 4 personen.

Dit recept ben ik ooit eens tegengekomen op het net maar weet niet meer waar. Ik heb er wat eigen aan toegevoegd, iets wat jullie ook kunnen doen, smaken verschillen nu eenmaal.

Een pastasalade gaat er altijd wel in? Het kan als lunch maar net zo goed als avondmaaltijd dienen. Heerlijk in de zomer of nazomer op het terras of in je tuin genieten van je eigen pastasalade creatie. Voor deze pastasalade is het aan te raden verse ingrediënten te gebruiken. De olijven en de olijfolie zijn zeer bepalend voor de smaak omdat er verder relatief weinig kruiden aan te pas komen. Kies voor "verse" olijven en niet die uit blik of pak, en voor de olijfolie geldt hetzelfde, beter de soort met veel smaak. Als pasta mag je ook voor volkorenpasta gaan, deze bevatten meer vezels en minder koolhydraten. Als je toch op de gezonde toer gaat met deze pastasalade is dat mooi meegenomen.

Het boodschappenlijstje (voor 4 personen)

  • 350 gram pasta
  • 1 komkommer, in blokjes
  • 600 gram cherrytomaatjes
  • 6 volle eetlepels zwarte olijven (zonder pit natuurlijk)
  • 25 gram verse bieslook*
  • 15 gram verse basilicum*
  • 4 teentjes knoflook (naar smaak)
  • 3 eetlepels olijfolie, extra vierge
  • zout
  • peper

* Mocht vers niet lukken? Dan maar uit een potje ....

De bereiding van de salade

Zet een pan met net aan genoeg water op en voeg daar een klein scheutje olijfolie aan toe.
Je zult zien dat daardoor de pasta na het afgieten niet zo plakt.
Maak de teentjes knoflook schoon en doe ze (nog niet gesneden) geheel in de pan met water.
Als het water aan de kook is bereidt je de pasta zoals aangegeven op de verpakking.
Ondertussen snijd je de komkommer over de lengte doormidden, snijd deze helften in 3 à 4 repen en daarna de repen in kleine blokjes.
De cherrytomaatjes snijd je in vieren en voeg deze bij de komkommer.
Vervolgens voeg je de zwarte olijven toe.

De bereiding van de dressing

Ondertussen zal de pasta wel klaar zijn?
Giet deze af en spoel het goed af met koud water. Haal de knoflook er tussenuit. Zet de afgekoelde pasta even apart, we gaan daar zo mee verder.

Hak de bieslook fijn en snijd de basilicum in dunne reepjes.
(of uit een potje)!
Voeg dit beiden toe aan de groenten van de pastasalade.

De gekookte knoflookteentjes hak je fijn en doe deze apart in een kom.
Voeg daar de 6 eetlepels olijfolie aan toe met wat peper en zout.

De knoflook nog even goed fijn prakken, zo mengt de smaak goed met de olijfolie. En dat maakt de pastasalade juist zo ontzettend lekker.

Nu meng je de dressing eerst door de pasta heen. Proef tussendoor of de pasta nu op smaak is. Deze stap MOET je echt even uitvoeren, zo weet je zeker dat de smaak van de pastasalade ook aan jouw smaak voldoet. Indien nodig voeg je er nog wat zout en peper toe.

Serveren en eet smakelijk

Voeg nu alles samen, de pasta, de salade en de dressing en meng het geheel goed door elkaar. Klaar is je pastasalade! Een glaasje droge witte wijn maakt het geheel af. Eet smakelijk!

Ik maak gebruik van cookies zodat ik jou een optimale website kan leveren. Verder lezen!